Pinkerton ağacı; yarı bodur, “Hass” çeşidine benzer bir şekilde büyümekle birlikte kısmen yayılarak büyümektedir. “A” tipi çiçek yapısına sahip olmaktadır. Çiçeklenmesi sonbahardan ilkbahara kadar uzamakla birlikte, hasatta geniş bir oranda olgunluk farklılıkları meydana gelmektedir. Soğuğa toleransı “Hass” ve “Reed” çeşitlerine benzemektedir. Meyve büyüklükleri, 230-425 g arasında değişmekte ve sıcak bölgelerde yetiştirildiğinde büyük meyve elde edilmektedir. Tohum büyüklüğü, nispeten küçüktür. Uzun bir raf ömrüne sahiptir.

Pinkerton meyve eti oranı % 82’ye kadar ulaşmakta, ilgi çekici krem renkli meyve eti ile orta sezonda olgunluğa gelmekte, zengin içerikli tadı (fındık, fıstık, ceviz gibi) bulunmakta, hasat sonu birçok çeşitten daha yavaş olgunlaşmaktadır.
      Diğer önemli avokado çeşitlerinden farklı hasat sonu uygulamaları istemektedir. Serik-Antalya koşullarında; ortalama yağ içeriği % 15-18, kuru madde oranı % 25,2 olarak tespit edilmiştir. Yapraklarında anason kokusu yoktur. Hasat periyodu ocak-nisan arasında olabilmekle birlikte, optimum hasat zamanı ocak-şubat arasında olmaktadır.Ağaçta muhafaza zamanı ortadır.

ağaç ve meyve özellikleri

Optimum hasat dönemi: Ocak-Şubat
Meyve kabuk yapısı: Pürüzlü
Ağaç üzerinde kalma durumu: Orta (3-4) ay
Kabuk kalınlığı: Orta kalın
Soğuktan zararlanma eşiği: ( ºc) -2.0
Soyulabilirlik durumu: Kolay
Muhafaza durumu: 2 ay +4°c
Çekirdek şekli: Konik
Ağaç habitüsü: Orta
Meyve şekli: Uzun armut

Periyodisite durumu: Yok
Meyve eti rengi: Sarı
Ekolojik seçicilik: Var
Tad ve lezzet: Lezzetli
Ekonomik verime yatma yaşı: 8-10 yaş
Verim (kg/ağaç): (10-12 yaşında) 30-35
Ortalama meyve ağırlığı (gr): 260-280
Verim (adet/ağaç): (10-12 yaşında) 100-120
Meyve Kabuk Rengi: Koyu yeşil
Endüstride Kullanımı: Gıda, kozmetik ve ilaç Sanayii

Pinkerton Avokado meyvesi

Pinkerton Avokado meyvesi